همشهری آنلاین: در تصاویر جدید مدارگرد اکتشافی مریخ (MRO)، سرنخ‌هایی از رگه‌های مرموز بر سطح سیاره سرخ دیده می‌شود که احتمالا توسط جریان آب جاری ایجاد شده‌اند.

 

 

به گزارش ایسنا، محققان ناسا در جدیدترین تحقیقات خود موفق به کشف تغییرات فصلی در کانی‌های آهن در سایت‌های RSL شده‌اند که نشان می‌دهد، شوراب حاوی ضدیخ آهن احتمالا در این مناطق جریان داشته است، اما شواهد مستقیمی از جریان داشتن آب تاکنون به دست نیامده است.

رگه‌های شیب تکرار شونده (recurring slope lineae) خطوط تیره‌رنگ و باریکی هستند که در شب‌های تند مریخ دیده می‌شوند.

بسیاری از دانشمندان معتقدند، رگه‌های شیب تکرار شونده (RSL) در اثر جریان داشتن آب در زیر سطح مریخ ایجاد شده‌اند؛‌ این آب حاوی نمک است که نقطه انجماد را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد و با وجود دمای بسیار پایین مریخ، آن را به شکل مایع نگه می‌دارد.

«لوجندرا اوجا» نویسنده ارشد این مطالعه و از محققان موسسه فناوری جورجیا (GT) تأکید می‌کند: هنوز به شواهد قطعی در خصوص وجود آب در سایت‌های RSL دست پیدا نکرده‌ایم، اگرچه مطمئن نیستیم که این فرآیند بدون وجود آب ایجاد شود.

تصاویر تهیه شده از 13 سایت RSL با استفاده از طیف‌سنج تصویربرداری شناسایی فشرده برای مریخ (CRISM) بر روی مدارگرد اکتشافی مریخ (MRO) مورد بررسی قرار گرفته و غلظت نسبتا بالایی از مواد معدنی آهن در اغلب سایت‌های مشاهده شدند.

این آثار طیفی با توجه به هر فصل متفاوت است و شواهد قوی‌تری از وجود آنها با تغییرات دمایی و گرم‌تر شدن هوا قابل مشاهده است.

نتایج این مطالعه سال گذشته در مجله Geophysical Research Letters منتشر شد.

محققان در دور جدید تحقیقات خود تصاویر تهیه شده توسط مدارگرد اکتشافی مریخ (MRO)‌ و مدارگرد مریخ اودیسه (Odyssey) را با هدف یافتن الگوهایی در شکل گیری RSL مورد بررسی قرار دادند.

محققان 200 مکان با شرایط ایده‌آل برای رگه‌های تیره فصلی را شناسایی کردند که تنها 13 نقطه دارای نشانه‌های واقعی RSL بود.

به گفته «ریچارد زورک» از محققان پروژه MRO در آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL)‌ ناسا، حل اسرار رگه‌های تیره فصلی در مریخ و احتمال جریان داشتن آب بر روی سیاره سرخ حتی به صورت آب شور، یک کشف بزرگ محسوب می‌شود که می‌تواند به درک بهتر در خصوص وضعیت آب و هوایی فعلی این سیاره و پتانسیل میزبانی از حیات منجر شود.

نتایج این مطالعه ماه آینده در مجله Icarus منتشر می‌شود.

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز